Skillnad mellan versioner av "GanttScheduler Teknisk Manual"

Från DataPolarna
Hoppa till: navigering, sök
(Arbetsmängd)
(Arbetsmängd)
Rad 385: Rad 385:
 
| Betong m3 || Volym
 
| Betong m3 || Volym
 
|}
 
|}
 +
 +
Rapportformuläret visar gjord mängd av total mängd på respektive rapportvärde då allt är inställt korrekt.
  
 
== Redigera manualen ==
 
== Redigera manualen ==

Versionen från 4 november 2015 kl. 14.01

Startsida.png

Introduktion

GanttScheduler används för att visa data kopplat till tid på ett flexibelt,överskådligt och lätt navigerbart sätt. Den grundläggande GanttScheduler kan läsa in data från en mängd olika källor. Exempelvis Textfiler, Excel och olika typer av databaser. Det ursprungliga användningsområdet var flödesstudier men har efterhand utvecklats till ett mer komplett planeringsverktyg.

Installation

Installationsprogramet installerar den grundläggande GanttSchedulern samt två valfria tilläggsprogramen, GSCrystalReportViewer och GSMedellandehanterare. Dessa bör installeras för att allt ska fungera. För mer detaljer läs "Installera". För att GanttScheduler ska fungera måste en Oracle client vara installerad på datorn. InstantClient fungerar bra. Filen tnsnames.ora måste innehålla uppkopplingsuppgifter för gruvan som skall köras. Vid oklarheter runt detta kontaktas IT-supporten.

Starta GanttScheduler

En genväg till programmet finns i startmenyn under GanttScheduler. Vid nyinstallation eller uppgradering kommer ändringshistorik att visas. Denna kan även nås från hjälpmenyn. Om det finns fler än en Uppkoppling i databasen visas en dialog för val av vilken som ska användas. Denna dialog kan man även nå genom att hålla ner Ctrl-tangenten vid uppstart och är främst meningen att användas av planerare. En ny dialog visas där man ska välja Plan att öppna. Valet av plan sparas och används vid nästa start.

Navigering med linjalen

Linjal.JPG
Vänster musknapp används för att panorera tidsfönstret utan att zooma. Tryck ner vänster musknapp och dra. Höger musknapp zoomar runt den punkt som du trycker på. Om man trycker ner höger musknapp och drar åt vänster så zoomar man ut, (man får se mer data). Om man trycker ner höger musknapp och drar åt höger så zoomar man in. Mittenknappen används för att zooma mellan två tider. Klicka vid den första tidpunkten dra till den andra tidpunkten och släpp mittenknappen. Mushjulet används för att panorera tidsfönstret. Ctrl + Mushjulet kan användas för att zooma.

Tips:För att visa en lodrät linje vid muspekaren håller man in Ctrl+Shift och trycker med vänster musknapp på linjalen.

Flikar

Meny2.jpg

Genom att trycka på en flik byter man det som visas. Flikar kan flyttas genom att man trycker på en flik med vänster musknapp och drar fliken till ny plats. Om man drar en flik utanför GanttScheduler visas den separat.

Menyflikarna innehåller verktyg och metoder grupperade i undergrupper.

Serier och Ganttobjekt

Serie.jpg

Serier används som plats eller resurs medan Ganttobjekt är aktiviteter med start och slut. I bilden är serien en Gavel och Ganttobjektet en salva. När man markerar en serie så visas menyfliken med dess verktyg. Samma sak om man markerar ett ganttobjekt. Verktygen kan även nås genom att högerklicka.

Inläsning av data

Reload.jpg

Genom att trycka på knappen läser man in data på nytt. Pilen under bilden visar att det finns fler val. I detta fall:

  • Läs om öppna datakällor med standard urvalskriterier.
  • Läs om öppna datakällor med samma urvalskriterier.
  • Läs om öppna datakällor med nya urvalskriterier.
  • Behåll inläst.


Daglig användning

Hantera planer

Vad är en plan? En plan är vad man har tänkt göra under en viss tid. Det finns flera olika plantyper.

  • Dygnsplan.
  • Veckoplan.
  • Månadsplan - Sträcker sig fyra månader framåt.
  • Prognos (0,1,2,3)- Kvartalsplan.
  • Budget.
  • Utfall.
  • Arbetsplan.
  • Strategisk.

Detaljrikedomen är oftast högre på korta planer. Det plan som används av Driftcentralen kallas Driftplan och är av typen Utfall.


En plan innehåller data om vad som ska brytas eller har brutits. Data som igår i planen är gavlar, salvor och övriga platser. Dessa kallas brytobjekt. Aktiviteter, resurser (maskiner) samt sekvenser och länkar ingår också i planen.

Skapa ny

Vid uppstart visas formuläret för att välja plan.

NewPlan1.jpg

Tryck på knappen "Ny plan". Och tryck sedan på "Spara". Ett nytt formulär visas där man ska fylla i data.

NewPlan2.jpg

Tryck "Ok" för att spara och öppna den tomma planen.


Tabort plan

Tryck på fliken Verktyg och sen Hantera->Hantera planer. Ett planformulär visas. Markera planen som ska bort och tryck "Tabort".

Lägga till / uppdatera plan

Om planen inte är markerad som "Autoupdate" måste gavlar och salvor läggas till manuellt. Detta göra man genom att trycka på fliken Verktyg och sedan "Lägg till /uppdatera gavlar".

AddUpdateGavel.jpg

Den vänstra sidan innehåller gavlar som finns tillgängliga från externt system. Om gavlarna är grön markerade finns dom i aktuell plan. För att lägga till gavlar markerar man gaveln i vänstra listan och trycker på ">" knappen.

Gavlarna skapas i den högra listan och markeras gula vilket betyder att dom kommer att läggas till eller uppdateras när man trycker "OK". Om man överför en gavel som redan finns kommer den att uppdateras. En röd davel i vänstra listan betyder det att någon egenskap är ändrad i förhållande till högra listan.

Om man saknar gavlar i vänstra listan kan det bero på att checkrutan "Har salvor inom" är ikryssad. Denna funktion gör att endast de gavlar som är planerade inom valt antal månader visas.

Sätta Salvcykler

Genom att klicka på en salva så visas fliken som tillhör salvor.Tryck på "Sätt salvcykler" och välj någon av de definierade. Det går även att högerklicka på salvan för samma val. Definitionen kan skapas och ändras i "Verktyg-> Hantera -> Salvcykler".


Ändra salvtempo

Salvtempo är hur många salvor eller meter man ska hinna på en gavel under en vecka. Oftast använder man enheten antal salvor/vecka. För att ändra markerar man salvor som ska ändras och högerklickar på gaveln och trycker "Ändra salvtempo".

EditBlastSpeed.jpg

Checkrutorna används närman vill styra så salvorna inte blir för långa eller korta.


Flytta salvor och aktiviteter

Markera de salvor/aktiviteter som ska flyttas. Tryck ner vänster musknapp och dra salvorna/aktiviteterna. Då man släpper knuffas de salvor/aktiviteter som man dragit förbi.


Om man vill undvika knuff kan man trycka ner skift medan man drar och hålla den nedtryckt tills man släpper aktiviteterna.

Om man ångrar en flytt med "Ångra" knappen.

Undo.jpg

För att splittra en aktivitet kan man högerklicka och trycka Dela aktivitet. Då får man välja att dela vid tidpunkt eller procent. Borrmeter, tonnage och volym fördelas procentuellt ifall de finns.

Tips! Man kan ändra längden på en aktivitet utan att zooma in genom att hålla alt + vänstermusknapp nertryckt när man drar.


Sätta status

Högerklicka på objekten för att ändra status på aktiviteter och salvor. Välj sedan ”Sätt status” och välj önskad status.

Salvors status

Ljusblå är planerad

Grön är aktiv

Grå är slutförd.


Aktiviteters status

Diagonalt streckade aktiviteter är aktiva.

Diagonalt kryssmönstrade aktiviteter är slutförda.

Extra aktiviteter

Skapas genom att man drar en aktivitet från aktivitetsfältet och släpper den på önskad salva eller resurs. Aktiviteten är satt som extraaktivitet men detta kan ändras genom att högerklicka på aktiviteten.


Aktivera / avaktivera knuff

Knuff funktionen ser till att pågående aktiviteter förlängs till nu linjen och planerade aktiviteter flyttas till höger om nulinjen dvs i framtiden. När funktionen är aktiverad körs den var 5:e minut. Aktivering /avaktivering görs i menyfliken verktyg. KnuffKnapp.jpg

Man kan även knuffa en specifik gavel genom att markera gavel och trycka "Knuffa till nu ". Funktionen finns även på högerklick.


Låsa aktiviteter för flyttning och knuff

Om en aktivitet måste ske en specifik tid och dag kan man låsas så inte knuff eller flyttning kan ske. Detta är användbart för FU eller liknande aktiviteter. Låsning sker när man markerat en aktivitet och tryckt på knappen "Låst för flyttning" eller genom att högerklicka.


Publicera plan

Nås från Verktygsfliken.

PubliceraBtn.jpg


En publicerad plan kan ses som en kopia av planen man använder men för ett vist tidsspann. Inga förändringar påverkar den publicerade planen utan den är fast och används främst för att jämföra plan/utfall.


Publicera.jpg

Radioknappen "Publicera plan" skall vara markerad. Om "Spara plan" är markerad sparas planen som en vanlig plan av typen man har öppen.


Plantyper Dessa definieras i databasen men är i normala fall:

  • Dygnsplan - 24 timmar.
  • Veckoplan. Måndag till måndag
  • Månadsplan - Första dagen nuvarande månad och fyra månader framåt.
  • Prognos (0,1,2,3)- Normalt ska man ha en prognos per kvartal.
  • Budget - Normalt för ett år.
  • Strategisk - Allt sparas.

Jämföra planer

Om man vill jämföra hur man ligger till kan man trycka på knappen.

ComparePlanBtn.jpg

Då visas dialogen.

ComparePlan.jpg

Välj plan att jämföra med i valboxen. Om den önskade inte finns kryssas valboxen "Visa alla planer" i. Den plan man väljer kommer att jämföras med planen som är öppnad. Man måste även välja vilken aktivitet som skall jämföras samt kryssa i "Jämför aktivitetstyp". Långtidsplaneringen är ofta intresserad att jämföra salvor och måste då bocka i "Jämför salvor".


Inrapportering

För att rapportera kan man antingen dubbelklickar på aktiviteten eller högerklickar och välja "Rapportera data". En dialog öppnas som är anpassad för vilken typ av aktivitet man klickade på. Den skiljer sig mellan olika gruvor och konfigureras i Verktygsfliken-> Hantera inställningar->Inställningar -> rapportering. Denna inställning behöver en vanlig användare inte använda.

Rapportera borrning

ReportDrill.jpg

Ändra status: Välj det som passar från valboxen.

Extra aktivitet: Om aktiviteten inte ingår i normala cykeln.

Visa meddelanden på: Väljs om man vill se meddelanden som eventuellt finns på denna Aktivitet, Salva etc.

Störningar: om man trycker på + Knappen öppnas en ny störningsrad där man ska välja

  • Kategori - Huvudanledningen. Valet avgör vad som finns att välja i valboxen "Orsak".
  • Längden anges och med hjälp av knapparna PlaceraStörning.jpg väljer man om det ska vara i början, slutet eller mitten på aktiviteten.

Kryssrutan "Uppskattat värde" används om tidsuppgiften inte är säker utan en gissning.


Rapportera värden. Antal hål, antal hål kvar och vilken typ är det man rapporterar i borrning.


Nästa aktivitet: Man kan välja att sätt nästa aktivitet för att lättare veta var maskinerna finns och vart den ska.

Varning visas om man inte har kvitterat alla meddelanden som finns på aktiviteten. Detta för att viktiga meddelanden inte skall glömmas bort.

Rapportera lastning

ReportLoading.jpg

Det som skiljer lastning mot borrning är värdena som rapporteras in. Lastningen har:

  • Antal lass
  • Lasstyp - I vissa gruvor finns det olika typer av skopor som rymmer olika mycket.
  • Kvalitet - Olika malmer och gråberg väger olika vilket gör att valet är viktigt för att få rätt antal Ton.
  • Destination - Var man tippar lassen. Kan vara lastficka eller någon annan definierad plats. Om det är lastficka kan man se totala mängden i Ganttfliken "Destinationer". För att transportera från lastficka rapporteras "Transport" som en extraaktivitet

Rapportera transport Transporter planeras inte utan för att rapportera transporten skapar man en extraaktivitet av typen transport. När man rapporterar transporter från lastficka räknas tonnaget bort från destinationen. Det som skiljer inrapportering är valboxarna "Upplaget är tomt på"

ReportTransport.jpg

Genom att sätta dessa vet man när lastfickan kan användas av andra salvor. Om man bara räknar varje lass blir det sällan exakt 0.

Lägga till och redigera destinationer

Man lägger till nya destinationer genom att trycka på Verktyg -> Hantera destinationer. En destination går inte att tabort men genom att sätta den till inaktiv syns den inte men kommer med i rapporter. Mer detaljerad beskrivning finns i länken editera destinationer.

Meddelandehanterare

I GanttScheduler finns det möjlighet att skriva och läsa meddelanden på brytobject, platser och resurser. Om det finns ett meddelande på rum eller gavel så visas en ikon på gaveln.
Meddelande.jpg

Om man trycker på "Visa gavelmeddelande" eller "Visa rummeddelande" så öppnas "Ganttschemameddelandehanterare".

MeddelandeHanterare.jpg

I övre rutan visas meddelandet och om man vill kvittera så klickar man på det (visas då i nedre rutan) och trycker "Signera & Ta bort". Vill man göra ett nytt meddelande så markerar man gaveln och trycker på antingen "Visa gavelmeddelande" eller "Visa rummeddelande". Skriver det nya meddelandet i nedre rutan och tryck "Lägg till". Meddelandet visas nu i övre rutan och ikonen syns på gaveln. Om man inte vill att meddelandet ska visas mer så trycker man på "Signera & Ta bort". Det går även att kvittera genom att högerklicka direkt på meddelandet.

Om man försöker rapportera en aktivitet som har ett meddelande får man en fråga om man vill flytta till nästa aktivitet eller kvittera.

Arbetsorder

För att skriva ut arbetsordern så går man in på Verktyg-> Skriv ut arbetsordern.

Arbetsorder.jpg


ArbetsorderForm.jpg
Välj vilka resurser och tidsspann som skall skrivas ut. Tidsurvalen är som default samma som visas på linjalen men ändras till detta skift genom att trycka på ThisShift.JPG


Verktyg

  • Skapa länk:

Används för att visa att salvor beroenden. När knappen är nertryckt kan man klicka på slutet av en salva och sedan starten på en annan. En pil ritas. I dagsläget finns ingen automatisk uppdatering av objekten som är länkade.

  • Ångra:

Ångra kan ske i flera steg. Om den är grå finns det inget att ångra.

  • Gör om:

När man ångrat kan man återgå till innan ångringen. Om den är grå finns det inget att återgå till.

  • Beräkna position på objekt enligt länkar:

Denna funktion är inte tillgänglig.

  • Visa meddelanden:

När den är intryckt visas "Ej kvitterade meddelanden" under berört ganttobjekt.

  • Markera nästa överlapp:

Siffran på knappen visar hur många överlappande objekt det finns i ganttvyerna. När man trycker på knappen så markeras det i tid närmaste överlappande objektet.

  • Lägg till / uppdatera gavlar:

Används för att lägga till gavlar från Bolis.

  • Knuffa till nu:

Om knappen är intryckt kommer alla aktiva att flyttas till nu.


  • Ta bort:

Tar bort markerat objekt. Det går att ångra om borttagningen blev fel.

  • Publicera:

Se publicera plan.

  • Skriv ut arbetsorder:

Se Arbetsorder.

Flaskhals

För att aktivera flaskhals funktionaliteten går man in på Verktyg->Hantera->Hantera flaskhals. Ett inställningsformulär visas.

SettingsFlaskhals.jpg


För att bufferttiden ska visas på objekten måste bockrutan "Aktiv" vara ikryssad. Valboxen "Flaskhalsaktivitet" bestämmer vilken aktivitet som man bedömer är kritisk och vill se buffert framför. Det kan endast finnas en kritisk aktivitetstyp. Beräkningsmetod kan antingen vara mellan flaskhalsaktiviteter eller från salvstart till flaskhalsaktivitet. Antal indikerade gavlar används inte i denna version. Intervall och färger.

För att styra färgen används ett intervall. I detta fall röd om det är negativt, orange mellan 0 och 12 timmar samt grönt om det är mer än 12 timmar.

För att göra beräkning av buffert trycker man på knappen SetFlaskhals.jpg

Tiden då flaskhalsaktiviteten är planerad att starta sparas och beräkningen sker. Planerad buffert och kvar av buffert visas då på ganttobjektet och är vid start lika stora.

Visualisering av buffert

Flaskhalssalva.jpg


Observera: Tiden mellan laddning och skjutning räknas inte som buffert eftersom skjuttidpunkten är förutbestämd.

Storskalig brytning

För att få en tidsuppskattning på hur mycket arbete som återstår så kan man använda längdformler för att beräkna längden den återstående delen.

Längdformler

Man ställer in programmet så att aktiviteternas längd beräknas utifrån hur stor arbetsmängd aktiviteten har. Detta gör man under Verktyg -> Hantera -> Hantera längdformler.

BerakningAvLangd.png

Under villkor skriver man ett uttryck för när längdformeln ska gälla.

Under Längdformel så skriver man ett uttryck för hur den ska beräknas. Man kan högerklicka för att infoga ett rapporterbart värde.

Exempel på längdformler.

Villkor Använd && för och samt || för eller. Parenteserna är vilktiga.

([ACTIVITY]=Lastning)&&([BLASTTYPE]=Skivpall)

Gäller då aktiviteten är Lastning och Salvtypen är Skivpall.

Formel Uttrycket ska resultera i ett tal som är mängd per dygn.

([BLASTMUCKTONNAGE]-[SUM(Lastning.Ton)])/1500

Utgår från salvans totala ton att lasta ut och drar bort alla inrapporterade ton på salvans aktiviteter av typen Lastning. Resultatet delas med 1500. I exemplet så lastar man ut 1500 ton per dygn per maskin.

Arbetsmängd

För att ange hur stor arbetsmängd det är på varje salva så högerklickar man på en salva eller gavel och väljer Egenskaper för pall.

I den övre delen anger man den totala arbetsmängden på varje pall-salva.

Om man vill att all lastning ska ske efter sista skjutningen så ska man bara ange Lastning ton på sista salvan.

I den nedre delen kan man dela upp den totala mängden för exempelvis varje månad.

EgenskaperForPall.png

För att avräkning på arbetsmängden ska fungera så anger man rapportvärde på de aktuella nyckeltalen under Verktyg -> Hantera -> Inställningar rapportering.

Välj rapporvärde enligt tabellen nedan. Se även till att de är markerade som summeringsbara.

Pall-egenskap Rapportvärde
Lastning ton Lastade ton
Kabelbult meter Kabelbult meter
Borrmeter Meter borrat
Sprängmedel kg Kg sprängämne
Betong m3 Volym

Rapportformuläret visar gjord mängd av total mängd på respektive rapportvärde då allt är inställt korrekt.

Redigera manualen

Denna manual ligger på en wiki sida. Fördelen med att denna typ av manual är att alla kan ändra och lägga till information. För att ändra trycker man på fliken "Redigera". Man uppmanas då att logga in. Användarnamnet är gruvan (Ex renström) och lösenordet är "boliden". Fördelen med att logga in med gruvnamn är att det är lättare att spåra ändringar. Man måste spara när man är klar och det görs på knappen nere till vänster.